MaruĂ€ge toit, mille lihtsuses peitub tĂ”esti vĂ”lu, sest neid koostisaineid on lihtne alati kodus valmis hoida – kĂŒlmutatud herned ja mais (mais vĂ”ib olla ka konserveeritud variant), munad, jahu ja voilaa! KĂ”ik muu on puhas boonus.
MIDA RETSEPTIKS VAJAD?
PĂ€tsikeste jaoks…
- 500 ml ehk 2 muumitassitĂ€it kĂŒlmutatud herneid (vĂ”id pool asendada nt kĂŒlmutatud vĂ”i konservmaisiga, vĂ”i hoopis pikesteks tĂŒkkideks hakitud paprikaga)
- 2 muna
- 200 ml kaerajahu (vĂ”i ĂŒkskĂ”ik millist jahu, mida Sul parasjagu on vĂ”i mida eelistad, see on sidusaineks)
- maitseks sibul ja/vĂ”i kĂŒĂŒslauk (saab ka ilma hakkama)
- soovi korral (soolata) karrimaitseaine, pisut pipart
- kui on, siis natuke kuivatatud, vĂ€rsket vĂ”i kĂŒlmutatud tilli vĂ”i peterselli
- kui laps juba soolaga toite natuke saanud, siis pisut riivitud parmesani vÔi motsarella juustu annab mÔnusa meki
Kastme jaoks…
- Kreeka/ TĂŒrgi/ maitsestamata jogurtit vĂ”i hapukoort
- soovi korral maitseks natuke purustatud kĂŒĂŒslauku ja/vĂ”i soolata ĂŒrte
- kui on, siis sega kastmesse ka kooritud kanepi- vÔi chiaseemneid, neist saab palju kasulikku kraami (nt hÀid omegarasvasid)
Kuidas pÀtsikesi valmistada?
Esimesel korral vĂ”id nĂ€puga retseptis jĂ€rge ajaga, kuid soovitan jĂ€lgida, millise konsistentsiga segu lĂ”puks tuleb, et siis jĂ€rgmisel korral juba tunnetuslikult komponendid paika saada. Nii muudada oma elu lihtsamaks ja tasapisi ka toiduvalmistamise hĂ”lpsamaks kui on alati “varrukast” mĂ”ni kiire, maitsev ja toitev idee vĂ”tta. đ
- MÔÔda herned ja/vÔi mais ning vala kaussi.
- Pane kiirkeedukannuga vÔi potiga vesi keema ning kui vesi on mulisema hakanud, kalla see hernestele, nii et need oleksid kaetud. Kui kasutad konservmaisi, siis kurna see enne, loputa sÔelal vee all lÀbi ja vala hernestele juurde kui oled vee Àra kallanud.
- Herned muutuvad kuuma veega hetkega pehmeks, aga lase nt 1 minut seista ning seejÀrel kurna vesi Àra.
- Tambi herned kahvli vÔi tampijaga lömaks (seda juhul kui beebi veel pisike ja tead, et ta ei ole veel tekstuuridega nii osav, suurematele vÔib herned terveks jÀtta). VÔid soovi korral pÀtsikeste segu ka pisut saumiksri vÔi köögikombainiga purustada.
- Lisa jahu ja munad, sega korralikult.
- Soovi korral maitsesta segu eraldi pannil praetud sibula ja/ vĂ”i kĂŒĂŒslauguga. VĂ”id ka kasutada sutsu soolata karripulbrit, veidi pipart, sutsu Parmesani vĂ”i motsarella juustu. Kui beebi on pĂ€ris pisike, siis piirdu sibula ja kĂŒĂŒslauguga. KĂŒll ta jĂ”uab juustu maitsega hiljem tutvuda.
- Kuumuta pann keskmisele kuumusele ning kasuta kahe supilusika abi, et tĂ”sta oliiviĂ”li ja/ vĂ”i taluvĂ”iga Ă”litatud pannile parajad pĂ€tsikesed. Kui beebi on pisem ja alles Ă”pib nĂ€rima, siis prae pigem kiirelt ja Ă€ra lase liiga krĂ”bedaks. Kui juba veidi suurem ja tunnetad, et ta saab tĂŒkkide ja tekstuuridega kenasti hakkama, siis vĂ”id pĂ€tsikesed kuldsemaks praadida.
- Kastme jaoks sega kokku meelepĂ€rane jogurt (vĂ”i hapukoor), ĂŒks kĂŒĂŒs vĂ€rskelt pressitud kĂŒĂŒslauku, hakitud tilli. Kastme vĂ”ib jĂ€tta ka tĂ€itsa ilma maitsestamata. ToitevÀÀrtuse tĂ”stmiseks vĂ”ib kastmesse kavalalt lisada kooritud kanepiseemneid vĂ”i chia seemneid, mis annavad hĂ€id omega rasvasid.
PÔnevat kokkamist ja head isu!
Jaga oma katsetusi ja tag’i meid @naputoit.ee & kasuta #nĂ€putoiduretseptid.
raamat “Retseptid“
Ăle 30 retsepti alati Sinu telefonis vĂ”i kĂ€eulatuses – meil on ka paberist raamatud! đ
Lisa kommentaar