MIDA RETSEPTIKS VAJAD?
Kui teed puljongi ise, siis alusta neist…
- 3 sibulat (puljongile)
- 6 porgandit (puljongile)
- 2 suur peotäit ürdivarsi (puljongile) – nt rohelise sibula, peterselli, tilli
- 1 porru valge osa (puljongile)
- 5 küüslauguküünt (puljongile)
- 2 loorberilehte (puljongile)
Kui puljongi tegemiseks pole praegu mahti, siis alusta siit…
- 2 porangit (supile)
- 3 suuremat kartulit (supile)
- paar peotäit aedube (nt Rimi kollased oad, mis on head pikad)
- herneid (osta näiteks külmutatuna)
- brokolit (supile)
- soovi korral praetud kanafileest tükikesi
Kuidas puljongit valmistada?
Oli aeg kui puljongi keetmise tundus mulle raketiteadus. Täna on see mulle aga megalihtne. Teen kasvõi eelmisel päeval valmis. See ju podiseb täitsa omasoodu. Proovi vähemalt, siis veendud ise ka! 😉
Puljongi keetmiseks võib kasutada kõiksugu köögivilju ja ürtide varsi. Näiteks ära viska ära porgandiotsi, mis sa maha lõikad ega paprika sisusid, mis tavaliselt prügikasti jõuavad. Samuti tilli-, peterselli- või rohelise sibula kõvad varreosad – needki pista jooksvalt sügavkülma karpi, millest saad keeta imehea puljongi või hoopis fondi kui väga kaua keeta ja lasta veel ära aurustuda. Puljongisse võib pista täpselt sellises proportsioonis asju kui parasjagu kodus olemas on või tunne tuleb. Ei ole ideaalset retsepti!
- Lase potti ¾ ulatuses vett.
- Lisa juurde kõik koostisained. Jäta need pigem suured.
- Lase keema ning seejärel lase väga madalal kuumusel 1-2 tundi kaane all podiseda. Mida kauem, seda parem, aga keeda täpselt nii kaua kuni Sul parasjagu aega ja soovi on.
- Kurna puljong sõela abil teise potti. Puljongi keetmise jäänused võid ära visata või komposti panna.
NIPID!
- Kui soovid puljongile sügavamat maitset, siis rösti puljongimaterjal enne keetmist ahjus või potipõhjas.
- Jäta puljongi tegemisel köögiviljad pigem suured kui väikesed. Nii ei kõrbe need röstimisel.
SUPI VALMISTAMISE JUHENDID:
Kui soovid puljongi tegemise vahele jätta, siis võid supi valmistamisel kasutada soolavaba või väga vähese soolaga puljongit, mida saab poest soetada. Üks variant on kasutada FOOD STUUDIO puljongeid (neid saab juba väga paljudest poodidest soetada). Lisaks võib terav silm ökopoodidest leida soolata puljongikuubikuid, aga nendes on sageli suhkrusisaldus suurem. Tasub olla tähelepanelik!
- Lase puljong keema ja lisa tükeldatud koostisosad vastavalt keemisajale. Porgand keeb kõige kauem ning kartul tõenäoliselt kõige vähem. Jäta beebi jaoks osad köögiviljad suureks ja lisa need kõige esimesena. Hiljem õngitse lapsele need eraldi välja.
- Kui on soovi, siis samal ajal või enne prae pannil kana(sise)filee ning tükelda see väiksemateks tükkideks.
- Kui köögiviljad on pehmed, lisa supile kanatükid ning keera kuumus täitsa kinni.
- Lase veel paar minutit kaane all haududa ja ongi aeg nautida!
Nipid! Nipid! Nipid!
- Kasuta supis toidutükke, mis on sobivad Sinu lapse arengule – nt 6-kuusele beebile lõika suured tükid supi sisse eraldi ja kui on juba osavam laps, siis võid tükkide suurust vastavalt korrigeerida.
- Paku lapsele supipaksu kausist kätega nosimiseks ning vedelikku tassist. Võimalus on pakkuda kõrvale ka näiteks röstitud leiba, mida saab vedeliku sisse pista ja lutsutada (puljongis on väga palju kasulikke toitaineid).
Põnevat kokkamist!
Jaga oma katsetusi ja tag’i meid @naputoit.ee & kasuta #näputoiduretseptid.
raamat “Retseptid“
Üle 30 retsepti alati Sinu telefonis või käeulatuses – meil on ka paberist raamatud! 😉
Lisa kommentaar