Toores Ă”un on ĂŒks keerulisemaid puuvilju, mida beebina vĂ”i vĂ€ikelapsena sĂŒĂŒa. Samuti vĂ”ib see kĂ”va tekstuuri tĂ”ttu endas kujutada kĂ”rgendatud riski ohtlikult kurku sattuda.
Siin on Sulle mĂ”ned viisid, kuidas Ă”unaga toimetada…
Ăunatikud
Koori ja lĂ”ika vĂ€rske Ă”un peenikesteks ribadeks ehk “tikkudeks” – see muudab Ă”una söömise pisikesele lihtsamaks ja kindlasti kordades ohutumaks kui suurt sektorit nĂ€ksida. Aga pane tĂ€hele, et alustavale nĂ€putoitujale vĂ”ib selliste peenikeste ribade kĂ€tte saamine ja kĂ€es hoidmine ikkagi mĂ”nevĂ”rra keeruline olla, sest peenmotoorika vajab veel arenemist.
VÔid proovida Ôuna viilutada hÀsti Ôhukesteks viiludeks, mis lihtsustab söömist, aga vÀhendab oluliselt hingamisteedes Ôhu liikumise blokeerimist.
Riivitud Ôun
Riivitud Ôuna vÔib pakkuda lihtsalt eraldiseisva osana toidukorrast, aga see eeldab juba keskmisest paremat nÀpuosavust ehk pÀris pisikestel 6-8-kuustel vÔib riivitud toidu söömine keeruliseks osutuda. Eeldab nÀpitshaarde vilumust.
Riivitud Ôun toidu sisse
Toore riivitud Ôuna söömise muudab mÔneti lihtsamaks kui segada see toorjuustu, maitsestamata vÔi Kreeka jogurti sisse. Sel viisil saab kergemini peoga haarata ja nÀppude vahel hoida ning miks mitte ka lusikaga söömist harjutada.
Ăunaspiraalid ehk “spagetid”
Selliseid vahvaid Ă”unaribasid saab kĂ€rmelt vuristada köögiviljade spiraallĂ”ikuriga. Meie kodus on nĂ€iteks selline, mida saab soetada Apelsin’i e-poest ja vĂ”ib-olla ka kohepealt.
Sellega saab spiraalitada veel porgandit, suvikÔrvitsat, kartulit jne.
Pikka nÀrvi ja pÔnevat katsetamist!
Kirjuta mulle julgelt kui midagi kripeldama jĂ€i, jaga oma eduelamusi ja muidugi kui avastad mingi vahva nipi, siis olen ĂŒks suur kĂ”rv (kadi@naputoit.ee). đ
Kadi PĂ€rna
Liis says
See spiraalilÔikur tundub vÀga Àge! Kui palju see nö jÀÀke tekitab vÔi kogu porgand/kartul/Ôun spiraalitatakse Àra?
Ja kui sa panid need spiraalihunnikud ahju, kuidas kĂŒpsetasid (Ă”li? temp? aeg? reĆŸiim? jne)?
Kadi PĂ€rna says
See spiraallĂ”ikur on tĂ”esti Ă€ge ja vahva nii suurtele kui vĂ€ikestele. Vahepeal seisis kapis, nagu ikka nende köögividinatega, aga siis kui jĂ€lle mingi aja pĂ€rast vĂ€lja vĂ”tta, siis tore ja tekitab elevust. Neid Ă”unahunnikuid ma ahju ei pannud, vaid lĂ€ksid toorelt kĂ€iku. đ Kas pidasid seda silmas?
Liis says
Pidasin silmas neid videos tehtud kartuli “linnupesasid”, mis ahjuplaadil olid ja ahju lĂ€ksid.
Kadi PĂ€rna says
TĂ€pselt kahjuks ei oska öelda, sest ma ei ole aega vĂ”tnud, aga arvan, et 200-kraadiga paarkĂŒmmend minutit. Aga peab kindlasti ise vaatama, sest oleneb kuhja suurusest ja kartulitest ja ahjust jne. đ