
Toores õun on üks keerulisemaid puuvilju, mida beebina või väikelapsena süüa. Samuti võib see kõva tekstuuri tõttu endas kujutada kõrgendatud riski ohtlikult kurku sattuda.
Siin on Sulle mõned viisid, kuidas õunaga toimetada…
Õunatikud
Koori ja lõika värske õun peenikesteks ribadeks ehk “tikkudeks” – see muudab õuna söömise pisikesele lihtsamaks ja kindlasti kordades ohutumaks kui suurt sektorit näksida. Aga pane tähele, et alustavale näputoitujale võib selliste peenikeste ribade kätte saamine ja käes hoidmine ikkagi mõnevõrra keeruline olla, sest peenmotoorika vajab veel arenemist.
Võid proovida õuna viilutada hästi õhukesteks viiludeks, mis lihtsustab söömist, aga vähendab oluliselt hingamisteedes õhu liikumise blokeerimist.
Riivitud õun
Riivitud õuna võib pakkuda lihtsalt eraldiseisva osana toidukorrast, aga see eeldab juba keskmisest paremat näpuosavust ehk päris pisikestel 6-8-kuustel võib riivitud toidu söömine keeruliseks osutuda. Eeldab näpitshaarde vilumust.
Riivitud õun toidu sisse
Toore riivitud õuna söömise muudab mõneti lihtsamaks kui segada see toorjuustu, maitsestamata või Kreeka jogurti sisse. Sel viisil saab kergemini peoga haarata ja näppude vahel hoida ning miks mitte ka lusikaga söömist harjutada.
Õunaspiraalid ehk “spagetid”
Selliseid vahvaid õunaribasid saab kärmelt vuristada köögiviljade spiraallõikuriga. Meie kodus on näiteks selline, mida saab soetada Apelsin’i e-poest ja võib-olla ka kohepealt.
Sellega saab spiraalitada veel porgandit, suvikõrvitsat, kartulit jne.


Pikka närvi ja põnevat katsetamist!
Kirjuta mulle julgelt kui midagi kripeldama jäi, jaga oma eduelamusi ja muidugi kui avastad mingi vahva nipi, siis olen üks suur kõrv (kadi@naputoit.ee). 🙂
Kadi Pärna
E-koolitus “Mina söön ise!” + e-raamatud

See spiraalilõikur tundub väga äge! Kui palju see nö jääke tekitab või kogu porgand/kartul/õun spiraalitatakse ära?
Ja kui sa panid need spiraalihunnikud ahju, kuidas küpsetasid (õli? temp? aeg? režiim? jne)?
See spiraallõikur on tõesti äge ja vahva nii suurtele kui väikestele. Vahepeal seisis kapis, nagu ikka nende köögividinatega, aga siis kui jälle mingi aja pärast välja võtta, siis tore ja tekitab elevust. Neid õunahunnikuid ma ahju ei pannud, vaid läksid toorelt käiku. 🙂 Kas pidasid seda silmas?
Pidasin silmas neid videos tehtud kartuli “linnupesasid”, mis ahjuplaadil olid ja ahju läksid.
Täpselt kahjuks ei oska öelda, sest ma ei ole aega võtnud, aga arvan, et 200-kraadiga paarkümmend minutit. Aga peab kindlasti ise vaatama, sest oleneb kuhja suurusest ja kartulitest ja ahjust jne. 🙂